COMUNICAT: Un grup de experți din România și străinătate propun măsuri urgente de gestionare a crizei sistemului medical românesc.

Institutul pentru Solidaritate Socială a contribuit la măsurile propuse de grupul de experți care atrage atenția Guvernului României asupra problemelor structurale cu care se confruntă sistemul medical ca urmare a efectelor pandemiei. Considerăm că măsurile economice și sociale prezentate în acest document sunt esențiale pentru depășirea acestei crize majore cu care societatea românească se confruntă. În această perioadă critică ar trebui sa primeze solidaritatea socială și asigurarea condițiilor de igienă și trai pentru întreaga societate românească.

Peste 200 de experți români din diverse domenii de activitate au semnat o scrisoare deschisă transmisă Guvernului, Administrației prezidențiale și grupurilor parlamentare. Documentul cuprinde o serie de propuneri de măsuri a fi luate pentru a face față crize actuale declanșate de pandemia de coronavirus. Institutul pentru Solidaritate Socială susține și a contribuit, prin membrii săi, la măsurile propuse de grupul de experți.

Măsurile economice și sociale prezentate în acest document sunt esențiale pentru depășirea acestei crize majore cu care societatea românească se confruntă. În această perioadă critică ar trebui sa primeze solidaritatea socială și asigurarea condițiilor de igienă și trai pentru întreaga societate românească. 

Textul scrisorii evidenṭiază problemele structurale majore pe care unitățile medicale din România le întâmpină din cauza subfinanțării cronice și a bugetului insuficient alocat sănătății de statul român. Până în prezent scrisoarea a fost semnată de 2.500 de susținători. Semnatarii solicită o serie de măsuri urgente care să rezolve problema lipsei cronice de echipamente de protecție pentru întreg personalul medical şi de îngrijire din spitale, precum și dotarea secțiilor de terapie intensivă cu ventilatoare pulmonare pentru a face față numărului crescând de îmbolnăviri din România.

Aceste propuneri sunt însoțite de câteva soluții concrete de implementare. Grupul de lucru solicită reconversia industrială a unor sectoare de producție din România, precum și rechiziționarea clinicilor și spitalelor din sectorul privat. Scrisoarea atrage atenția asupra numeroaselor grupuri vulnerabile și nevoia urgentă a unor măsuri de protecție socială a acestora, cum ar fi introducerea Venitului Minim Universal. Textul demonstrează felul în care se poate asigura finanțarea acestor măsuri urgente și propune adoptarea unor politici fiscale și bugetare concrete, cu accent pe impozite de solidaritatPână în prezent, aceasta este cel mai elaborat plan de măsuri de gestionare a pandemiei propus de experți ai societății civile: “Experiența altor țări ne arată că numai un sistem medical bine dotat, finanțat și bine gestionat poate asigura testarea pe scară mare, tratamentul tuturor bolnavilor în secțiile de terapie intensivă și, astfel, reducerea îmbolnăvirilor și a mortalității” se arată în scrisoare.Institutul pentru Solidaritate Socială este o organizație non-profit care aduce laolaltă cercetători motivați de dorința de a produce expertiză științifică care să fundamenteze promovarea politicilor publice ce adresează inegalitățile sociale severe, deprivarea materială, sărăcia și degradarea ecologică a mediului generată de transformările economice din ultimii 30 de ani. Petiția online poate fi consultată și semnată aici. Scrisoare poate fi consultată și pe pagina de Facebook a inițiativei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.