Interviuri

Maria Cernat, vicepreședintă a Institutului pentru Solidaritate Socială, a fost invitata de jurnalistul american Paul Jay să vorbească publicului din Statele Unite despre situația din România. Paul Jay este realizator al podcastului The Analysis. Maria Cernat s-a concentrat în intervenția sa asupra modului în care teoriile conspirației care au acum succes la publicul din România nu sunt un fenomen spontan și accidental. Încrederea în aceste teorii este rezultatul a treizeci de ani de politici neoliberale care au condus la sărăcie, inegalitate, distrugerea instituțiilor statului și a încrederii în autorități.

În această parte a interviului cu Albena Azmanova atacăm problemele cele mai grave ale sistemului actual:
– avem una dintre cele mai agresive forme ale capitalismului, capitalismul precarizării
– nu avem sindicate puternice pentru că le este foarte greu să țină pasul cu mediul economic extrem de volatil
– nu avem o utopie care să ne unească
Ce e de făcut? Albena Azmanova nu ia în calcul o revoluție violentă. Deci care să fie calea de a depăși crizele actuale?

În cea de-a doua parte a interviului, Albena Azmanova, discută despre faptul că e foarte improbabil pentru stânga să câștige alegerile în condițiile în care frica și nesiguranța îi face pe cetățeni să se refugieze în conservatorism. Capitalismul precarității, etapa actuală a acestui sistem de relații sociale, este analizat de cercetătoarea bulgară cu multă minuțiozitate și intuiție. În opinia sa poți fi foarte bogat, dar foarte nesigur, temător și instabil. Climatul actual îi face pe oameni să dezvolte o formă foarte ciudată de xenofobie economică. Tipul de ură față de străini pe care îl vedem manifestându-se în țările avansate economic își are rădăcinile în climatul actual de anxietate, teamă și permanentă nesiguranță.

Am discutat cu cercetătoarea Albena Azmanova, cadru didactic la Universitatea Kent. Participantă la mișcările studențești din anii ’90, Albena Azmanova este una dintre cercetătoarele care propun ipoteze dintre cele mai fertile cu privire la capitalism și la modurile prin care am putea să construim strategii subversive prin care să îl depășim. Lucrarea sa, “Capitalism on Edge: How Fighting Precarity Can Achieve Radical Change Without Crisis or Utopia” a constituit baza discuției noastre. Aici este doar prima parte a discuției noastre.

Manuela Boatcă, membră a consiliului științific al Institutului pentru Solidaritate Socială participă în cadrul ‘Conferințelor de vară de la Telciu’ la o dezbatere pe marginea ultimei ei cărți publicate în limba română. La dezbatere mai participă Miruna Butnaru Troncotă (SNSPA, Bucharest), Raluca Grosescu (University of Bucharest) și Ovidiu Țichindeleanu (IDEA arts + society).